Smart Business

Turcsán Tamás és a SmartUP szakértőinek gondolatai közösségi médiáról, kommunikációról, induló vállalkozásokról, üzletről, lehetőségekről. Ha PR kommunikációs tanácsadót keres, Facebook kampányt indítana, szakmai blogot szeretne, befektetőt keres, vagy új vállalkozást indítana keressen bátran. Online és hagyományos médiakampányok, brand PR, szakértői blog. Turcsán Tamás - SmartUP Communications elektronikus levél: turcsantamas@gmail.com mobiltelefon: 06- 30 4172449

Partnerünk






Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Linkblog

Egyetemi kutatás: ismeretlen aranybánya?

2011.02.21. 14:30 Shy (just shy!)

Konferencián jártunk a múlt héten. Fontos, hogy a résztvevők többsége, még a befektetői oldalon is komolyan hisz az újrainduló pályázatokban. Remélhetőleg a kormányzati oldal is látja ezt a törekvést, mert nagyjából ezen múlik a hazai innováció jövője.

"Az innováció minden területén pozitív változásokat hozhat a válság révén leblokkolt K+F+I szféra újraindítása, egy új tudástranszfer stratégia bevezetése.

A Gazdaságilag Hatékony Tudástranszfer szakmai műhelykonferencián innovációs szakemberek, egyetemi oktatók-kutatók és a befektetői oldal képviselői vitatták meg a hazai innováció helyzetét, lehetőségeit.

Az amerikai intézeteknek juttatott átlagos kutatási összeg majdnem kétszerese a vezető európai intézeteknek juttatott pénzeknek. Noha Magyarország regionális vezető szerepre esélyes, ehhez azonban komoly összefogásra, tudatos irányváltásra van szükség, amely eredményeként elkészülhet egy hatékony, nemzeti szintű tudástranszfer stratégia, amely a gazdaság katalizátora és Magyarország versenyképességének egyik megalapozója lehet.



A tudás-hasznosítás stratégiájának kialakítása így elsősorban gazdasági kérdés, emelte ki a konferencia megnyitóján Nyékyné dr. Gaizler Judit PPKE ITK dékánja. Ezt támasztja alá az is, hogy számos területen egyre nagyobb a kereslet a hazai kutatók eredményeire.

 „Itt, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karán több olyan biotechnológiai- információtechnológiai kutatás-fejlesztési projekt folyik, amelynek végén nagy eséllyel alakulhatnak meg olyan kisvállalkozások, melyek a munka eredményeit a gyakorlatba, az ipar számára ültetik át. Korábban már több ilyen vállalkozás is elindult, karunkon pl. a tapintás- érzékelés és a robotika területén.” – emelte ki a konferencia kapcsán Dr. Prószéky Gábor, az egyetem innovációs dékán- helyettese.

„Korábban a Pázmány Péter Program volt hivatott támogatni a Tudásközpontokat, melyek 2004-2009 közötti időszakban 3, illetve 4 éves támogatási periódusban koordinálták a specifikus kutatási területeket. Ezen konzorciális kutatási egységek képviselték hazánkban azon célokat, amelyek a hasznosítható tudást és technológia-transzfert kívánták meghonosítani. A program lezárult, és a Tudásközpontok várják, mi a kormányzati szándék a sorsukat illetően.” - mondta Dr. Urbányi Béla a Szent István Egyetem tanszékvezetője.

A konferencia egyik szakmai kerekasztalában részt vevő kockázati befektetők szerint, a gazdaságilag hatékony tudástranszferhez nagy szükség van hozzáértő, speciálisan felkészült menedzserek képzésére, s a befektetések egyik legfőbb gátja ennek hiánya.

“A Tudástranszfer lényegében segít megszerezni a kutatóknak azt a tudást, amely segítségével a már bizonyítottan működő fejlesztések, gazdaságilag is látható eredményt produkáló vállalkozásokká növekedhetnek.” - hangsúlyozta Dr. Lacza Zsombor a Semmelweis Innováció vezetője.

Az egyetemek szerepe a tudásalapú gazdaságban kettős: képzett munkaerő biztosítása és új tudás létrehozása. A képzett munkaerő a meglévő álláshelyeket tölti be. Az új tudás, amennyiben hatékonyan eljut a gazdaságba, új cégekből, illetve megerősödött, növekedő, innovatív vállalkozásokból álló cégvilág kifejlődéséhez járul hozzá, ezzel a folyamat új adóbevételeket generál.

A sikeres tudástranszfer stratégia nem csak a gazdaság számára produkál eredményeket, új forrásokat, hanem eddig nem realizált bevételt is jelent az alulfinanszírozott kutatói rétegnek, s az egyetemek hírnevét is erősíti, felhelyezi őket az üzleti szempontból is sikeres egyetemek térképére."

A bejegyzés trackback címe:

https://smartbusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr112677053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.02.24. 21:56:01

namost ez a toljunk pénzt az innovációba, főleg válság idején, mert ez majd jól pörgeti a gazdaságot, annyit hallatott kamu, hogy az valami frnetikus.
süti beállítások módosítása