Smart Business

Turcsán Tamás és a SmartUP szakértőinek gondolatai közösségi médiáról, kommunikációról, induló vállalkozásokról, üzletről, lehetőségekről. Ha PR kommunikációs tanácsadót keres, Facebook kampányt indítana, szakmai blogot szeretne, befektetőt keres, vagy új vállalkozást indítana keressen bátran. Online és hagyományos médiakampányok, brand PR, szakértői blog. Turcsán Tamás - SmartUP Communications elektronikus levél: turcsantamas@gmail.com mobiltelefon: 06- 30 4172449

Partnerünk






Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Linkblog

Egyetemi innováció: az OTDK a vezérhajó

2011.04.28. 15:20 Shy (just shy!)

Biotechnológia, robotika, hálózati és felhő alapú rendszerek, üzleti informatika, oktatás, közösségi kommunikáció, mobil kutatások és még számos érdekes kutatási terület mutatkozott be az idei OTDK-n.

A magyar felsőoktatás egyik legizgalmasabb eseménye az Országos Tudományos Diákköri Konferencia, amelynek Informatika Tudományi Szekcióját április 18-20. között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karán rendezték meg.

A rendezvény során az egyetemi és főiskolai hallgatók által önállóan végzett - a tudomány élvonalába tartozó - kutatások kerültek bemutatásra. Mint dr. Pataricza András, az Országos Tudományos Diákköri Tanács Informatika Tudományi Szakmai Bizottság elnöke megfogalmazta, látható, hogy a hagyományos informatikai témák mellett az élő természettudományokkal kapcsolatot teremtő alkalmazások is komoly teret kaptak a konferencián.

Magyar specialitás az, hogy a hallgatók és oktatók szoros együttműködéséből származó tudományos munkák a Tudományos Diákkörök keretében, szervezetten kerülnek versenyeztetésre. Az itt tevékenykedő hallgatók a jövő kutatói utánpótlásának alapját képzik, példát adva ezzel a felsőoktatásban tanuló társaiknak.


A konferencián bemutatott 121 pályamunka között 15 első helyezést osztott ki a hazánk kiemelkedő informatikai szaktekintélyeit felvonultató mintegy 40 tagú zsűri.

A győztesek között találtunk igazi unikumokat, kreatív álmodókat, akik például a szabad kézzel rajzolt képek, skiccek alapján történő interaktív kereső rendszer tervezésére és elkészítésére tettek kísérletet, vagy az ALTEA nyelv megvalósításán fáradozókat, akik úgy gondolják, hogy létezik egyszerű mindenki által használható megoldás a hagyományos programnyelvek és a „lusta” programozók kiváltásra.

A dolgozatok többsége – így a nyertesek java is – olyan szintű mélységeibe ereszkedett az informatika és információ technológia tudományának, hogy az eredményeket igazán csak a téma szakavatott előadói és a hozzáértő zsűri értették. Az elméletek, képletek és algoritmusok labirintusát felvonultató diákok láthatóan az alkalmazott tudományok és a gyakorlati találmányok helyett inkább elméleti kutatást erősítik majd.

Számos pályázó foglakozott a szociális hálózatok elméleti kérdéseivel, s a témák között szerepelt a jövő informatikáját meghatározó tudományterület, mint a gyógyszerhatóanyagok mellékhatásának modellezése, robotlátás és -navigáció, vezeték nélküli hálózatok, illetve számítógépes rendszerek teljesítményének optimalizálása.



A bemutatott kutatási eredmények többségéről még nagyon nehéz megjósolni mekkora sikert érhetnek el hazai és nemzetközi téren, s mivel a megcélzott problémák többsége elméleti ezért főképp háttérkutatásként értelmezhetők az információ technológia területén.

Ennek ellenére a rendezvényen a tehetségesebb hallgatók akár a jövőjüket is megalapozhatták, mivel a XXX. OTDK megrendezését a Magyar Tudományos Akadémia és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium mellett nemzetközi szinten is befutott startupok is segítették.

Az előadók közül többen esélyeseknek látszanak arra, hogy néhány éven belül a jövő startup vállalkozói legyenek, ha a kutatásaik valódi eredményekké alakulnak hamarosan akár a divatos startup versenyek sztárjai magyar vagy is nemzetközi garázscégek alapítói is kikerülhetnek közülük.

A bejegyzés trackback címe:

https://smartbusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr12862055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása