Smart Business

Turcsán Tamás és a SmartUP szakértőinek gondolatai közösségi médiáról, kommunikációról, induló vállalkozásokról, üzletről, lehetőségekről. Ha PR kommunikációs tanácsadót keres, Facebook kampányt indítana, szakmai blogot szeretne, befektetőt keres, vagy új vállalkozást indítana keressen bátran. Online és hagyományos médiakampányok, brand PR, szakértői blog. Turcsán Tamás - SmartUP Communications elektronikus levél: turcsantamas@gmail.com mobiltelefon: 06- 30 4172449

Partnerünk






Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Linkblog

Diginote: e-notesz Á-tól Z-ig

2014.08.21. 10:57 Shy (just shy!)

A Diginote kutatási projekt a jegyzetelés megújításának céljával indult, eredményként egy speciális táblagépet fejlesztettünk ki, amely kiváltja a hagyományos, tollal papírra írott jegyzetelést.

Eredeti célunk olyan kézi célszámítógép kifejlesztése volt, amely digitális papír és tinta alapú jegyzeteket készített volna. Ám a kutatás során számos teszt bizonyította, hogy a felhasználók széles köre jobban kedveli a saját mobileszközén a karakteralapú szövegbevitelt, mert azt pontosabbnak és gyorsabbnak érzi, mint az írott szöveg rögzítését.
Az adattárolás és keresés módját ennek megfelelően még a prototípus kidolgozása előtt átterveztük, amíg a tervezett szövegbeviteli feladatok folytak.

A projekt négy, egymásra épülő és egymást követő munkaszakaszból állt:


1. Technológiaelemzés

Itt a rendelkezésre álló kijelzőket és beviteli módokat elemeztük, a célokat egyesítő lehetséges műszaki megoldásokat keresve. Ebben az előkészítő munkafázisban abból indultunk ki, hogy a kijelzőknél a kisebb áramfelvételű, stylusszal írható felületű, képernyők lesznek ideálisak, a beviteli módoknál a folyóírás felismerése lehetséges lesz, szoftveresen pedig mind iOS-re, mind Androidra és MS Windowsra tudunk fejleszteni. A későbbiekben kiderültek ezek a feltételezések árnyoldalai.

2. Proof of concept fejlesztési szakasz: a koncepció bizonyítása

Vagy inkább módosítása. A kutatások e fázisában ugyanis szoftveres tesztnek vetettük alá az egyes eszközöket. A kijelzőkről kiderült, hogy minél kisebb az energiaigényük, annál rosszabb  a reszponzivitásuk, így a tollal húzott vonalak csigalassúsággal követik a tollat. Egy lendületes kézírásnál ez azt jelenti, hogy a mondat végére érve jelenik meg az első szó a „papíron”. A stylusokról kiderült, hogy a kapacitív kijelzőkön való használatnál az írás kicsit sem emlékeztet a tollal papírra való írásra, a rezisztív kijelzőkön viszont számtalan hibával halad a jegyzetelés (a csukló vagy az ujjak érintését is veszi a kijelző). Az operációs rendszerek esetében teljesen eltérő a fejlesztési környezet, tehát az Androidnál a beviteli mód billentyűzet szinten bővíthető, ugyanez a többi rendszerre nem igaz. Mindezek mellett a fejlesztési tervet nem kellett feladni, de újabb ötletekkel vágtunk neki a megvalósításnak.

3. Szoftverfejlesztés

Az idei év eleje szólt a szoftverfejlesztésről, amelynek keretében a beviteli felületet alakítottuk ki Android platformon. Idő közben korszerűbb felhasználási lehetőségeknek is teret kellett adnunk, így egy felhőalapú tárolási lehetőséget is kialakítottunk, amire a NOREG Kft. által fejlesztett motort használtuk fel. A szoftverben kialakítottuk a tárolandó egységeket, azaz a jegyzetfájlokat, illetve az azok részét képező logikai egységeket, a felhasználókezelést és a megjelenítés alapvető szabályait.

4. Prototípusfejlesztés

Utolsó fejlesztési lépésként kifejlesztettünk egy szoftvert, amelyet a tervezett célhardveren kívül más eszközökön is, tableteken vagy akár mobiltelefonokon is futtatni lehet, illetve kifejlesztettünk egy olyan, egyedi tokozású leegyszerűsített tabletet, amelyre csak a Diginote szoftverét telepítettük fel. Így olcsón tartható terméket hoztunk létre. A prototípus szoftvere nem csupán bittérképalapú, grafikus bevitelre képes, hanem más, ismert szövegbeviteli módokra ugyanúgy alkalmas, sőt a korábban végzett tömeges grafológiai tesztek eredménye alapján a felhasználók nagyobb százaléka a készülékén megszokott beviteli módot gyorsabban és pontosabban használja, mint a kézírását. A teszteredmények egyértelműen igazolják, hogy a szövegbevitel pontossága és a bevitel sebessége egyértelműen a karakteralapú bevitel felé billenti a mérleg nyelvét. A modern felhasználó tehát a jegyzetelésnél inkább pötyög (virtuális billentyűzeten gépel), mint körmöl. A projekt céljainak kiegészítése, kiterjesztése nyomán a Diginote alkalmazási köre jelentősen bővülhet, így piaci lehetőségei is ígéretesek.


Üzleti Rendszerek Kft. 

1068 Budapest, Benczúr u. 47.

www.digitalisnotesz.hu
www.uzletirendszerek.hu

magyarmeguj.jpg

szechenyi.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://smartbusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr617958820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása