A Smart Business alapfeladatának megfelelően újabb zseniális vállalkozást szeretne bemutatni. Volt szerencsém személyesen is találkozni a csobánkai serfőzővel, aki kultúrantropológusból képezte át magát a kézműves sörök szakértőjévé.
Hozzáértő barátom - Gergő - szakmai keresztkérdései sem érték váratlanul a szülőfalujába visszatelepülő Majoros Gábort, aki dédszülei örökébe lépve kézműves serfőzésbe kezdett. Most persze sokan gondolhatják, hogy a multikkal versenybe kelni lehetetlen, főleg ezen a területen, ahol a mennyiség és az ár a siker titka, de Gábor gyakorlott idealistaként hisz abban, hogy a helyi vállalkozások ereje a minőségben és az egyediségben rejtezik.
Elképesztő, hogy a hagyományos sörfőzést olyan ötletekkel ötvözi, mint a energiatakarékos napkollektoros megoldások, illetve, hogy rengeteget kutatott a környékbeli hagyományok után, amely folyamán kiderült, hogy a dédnagymamája híresen jó sört készített.
Meglepetten hallgattam, hogy 50 évvel ezelőtt, választott lakhelyemen még majd minden háznál főztek sört, főleg azért mert a helyi adottságok miatt nyár végére a vizet ezzel helyettesítették. Az alapanyagok egy része helyben megtalálható volt, s a helyi serfőzők mindig tudták, hogy honnak érdemes éppen a komlót leszedni.
Nem tagadom meglepetésből, meglepetésbe estem a látogatás folyamán, s jó érzéssel töltött el, hogy valaki a Tesco gazdaságos dolgok dömpingje mellett, olyan minőségű terméket szeretne előállítani, amit tervei szerint majd a legjobb helyeken lehet fogyasztani, ellenőrzött csapolási körülmények között.
Mi, otthoni fogyasztók, sem kell hogy lemondjunk Gábor söréről, mivel a most induló vállalkozás első termékei kisméretű party-hordókban, illetve a későbbiekben a régi jó csatos üvegekben is megvásárolhatóvá válnak.
Nem szeretnék senkit szakkifejezésekkel bombázni, s sznob sem vagyok annyira, hogy arról áradozzak, hogy milyen fajtájú élesztővel készülnek a csobánkai sörök, de az első sörről szóló beszámolót a főzde hivatalos oldaláról mindenképpen szeretném közkinccsé tenni.
"Kóstoljunk sörünkbe, érezzük a tengernyi virág illatát! A habfátyolból kibontakozó szőke kislyány karcsú termetét idéző testesség lassan kerekedik ki a halványan felsejlő harmatos barack ízével. A környező tölgyfaerdő ölébe ékelődött üde bodzabokrokat idéző utóíz szinte észrevétlenül lopakodik vissza újra és újra szomjas ajakunkra, és mondatja velünk: mééég...
A Pastorale az augusztusi forróság közepén született a Csobánkai Kézműves Sörfőzde első főzeteként. Szemeink előtt egy olyan sör képe lebegett, ami minden sallang nélkül enged teret a lágy maláta, virágos komló és gyümölcsös élesztő ízének a maga természetességében...."
Szerintem ezek a sorok maguk is mutatják azt a szeretetet, amellyel a "könyörtelenül jóízű sörök" készítője dolgozik. Én meg talán egy kicsit irigykedek is rá, hogy ennyire hisz a keze alól kikerülő ale-k, porterek és stoutok sikerében.
A vállalkozás egyébként minden tekintetben jól használja a közösségi média előnyeit... Gábor saját bevallása szerint egy óriási nemzetközi sörfőző közösségben aktívkodik szabadidejében, remek weboldalt és érdekes Facebook oldalt tart fenn, amin keresztül szépen épül a serfőzde jóhíre.
Sok sikert Csobánkai Kézműves Serfőzde, sok sikert Majoros Gábor!